Miben és hogyan segít a tibeti hangterápia? 

 

A hangok gyógyító erejének ismerete és használata, azt lehet mondani az emberiség történetével egyidős. Gondoljunk akár a törzsi szertartásokra, sámánénekekre, a népi regölő énekekre, kántálásokra, a tibeti lámák mantráira, Beethoven szimfóniáira…
A hangtálak rezgései "újrahangolják" sejtjeink, hogy azok a nekik megfelelő rezgésfrekvencián "szólhassanak" újra.

 

 

A zene egy közös, mindenki számára érthető nyelvezet, kapuja egy megfoghatatlan világnak. A zene által egy olyan utazásban vehetünk részt, mely segít önmagunk mélyebb megismerésében, a belső hangunkkal való összekapcsolódásban.

„Van az emberi érzés-és gondolatvilágnak egy rétege, amit csak a zene tud kifejezni, és semmi más”. (Kodály Z.)

A hangterápiában használt tibeti zengőtálak hatása az általuk kibocsátott különleges rezonanciában rejlik. Ezeket a speciális tálakat általában 7 fém ötvözetéből Nepálban, kézzel kovácsolják. A hangtálakban egyesülő alapfémek az egyes bolygókat szimbolizálják: az arany a Napot, az ezüst a Holdat, a higany a Merkúrt, a réz a Vénuszt, az ón a Jupitert, a vas a Marsot, az ólom pedig a Szaturnuszt.
 

Rezgések és agyhullámok kapcsolata


A tálak nagyon gazdagok felhangokban a hallható és a nem hallható tartományban, mellyel képesek alfa, théta és delta hullámokat előidézni az agyban.

A 8-14 Hz-ig terjedő alfa hullámok által lelassul az agytevékenység, a tudatunk kitágul. Egy relaxált, ellazult állapotba kerülünk. Eltűnik a félelem, felszabadító békét és jólétet érzünk.
A 4-8 Hz-es théta hullámokkal mélyebbre jutunk a relaxációban, ez már a mély meditáció állapota. A théta állapot élénk vizualizációkat, inspirációt, és rég elfelejtett emlékeket hoz elő és megnöveli a fogékonyságot ezek befogadásához. A Théta a tudatalatti küszöbe. Ebben az állapotban tapasztalja meg az ember a forrással való mélyebb kapcsolatát.
Az 1-4 Hz-es delta hullámok a mély alváshoz társíthatók. A Delta hullámok bizonyos frekvenciái elősegítik a növekedési hormon előállítását, amely a gyógyulásért és regenerációért felelős. Ebben az állapotban az emberi test a legmélyebb pihenési fázisában van, az elme és a tudat teljesen kikapcsol és megkezdi a szervezet az öngyógyítási programját.

A terápia során nem kell mást tennünk, mint egy kényelmes fekvő pozícióban befogadni ezeket a hanghullámokat, és általa egy mélyebb tudatállapotba jutva, élvezni a testünkben és elménkben végbemenő ellazulást és regenerációs folyamatokat. A test köré, és a test különböző pontjaira elhelyezett hangtálakból előhívott rezgések, a testben hanghullámok formájában tovaterjednek, és átrezegtetik azt. Mivel szervezetünk 75%-a víz, ezért szerkezetéből adódóan kiválóan továbbítja a hanghullámokat. A hangok eljutva az izmokba, ízületekbe, a véráramon és a nyirokrendszeren keresztül minden belső szervhez, feloldják a testben lévő elakadásokat, harmonizálják az alul-illetve túlműködő szerveket.

A kezelés az egész szervezetben egy erőteljes anyagcsere-folyamatot indít el, javul ezáltal a közérzet, frissebbnek, könnyebbnek, energikusabbnak érezzük magunk. Javítja az emésztést, szabályozza a vérkeringést, mélyebbé és egyenletesebbé teszi a légzést. Ellazítja az izomzatot, segíti az ízületi- és gerincfájdalmak, migrén, és alvászavarok megszűnését. Hatására javul a koncentrálóképesség, ezért nemcsak felnőtteknek hasznos, hanem nagy segítséget nyújthat hiperaktív, tanulási nehézséggel, vagy viselkedési problémákkal küzdő gyermekeknél is. Az energiapályák felszabadításával segíti az érzelmek szabad megélését, a két agyfélteke összehangolását, kognitív képességek fejlesztését és a teljes testi-lelki- és szellemi harmónia, és felszabadult boldogságérzet megtapasztalását.

Mert „vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.” (Kodály Z.)


Sándor Krisztina
hangterapeuta